2015. május 5., kedd

Örvös Galambok

A Tavasz beköszöntével örömmel vettük észre, hogy a 4. emeleti lakásunk ablakánál lévő fára költözött egy pár Örvös galamb. A nyolc éves kislányom nagy örömmel nézegette őket minden nap amikor építették a fészküket. 

El is mondtam neki, hogy "ha kész lesznek a fészek építéssel, akkor az anyuka madár két tojást fog tojni a fészekbe.

A tojásokat utána (általában) 18 napig költik. Majd a két kismadarat kb egy hónapon keresztül etetik." Természetesen azt is elmondtam, hogy utána kirepülnek a fészekből és megtanulnak a szüleiktől mindent ami a fajfenttartáshoz szükséges. :) Nagyon örültünk, hogy pont a mi ablakunk melletti fát választották maguknak.
Az örömünk gyorsan bánattá változott!
A múlt héten éppen dolgoztam amikor csörög a zsebembe a telefonom... a lányom hívott.
Mondanom se kell, hogy a sírásától alig értettem, hogy mit mond... Megijedtem, mert nem tudtam mi történt. Nagy nehezen kinyögte, hogy kivágták a fát amin a galambok fészkeltek. Gondolhatjátok, hogy mennyi kérdésre kellett válaszolnom. Mi lesz a madarakkal? Mi lesz a tojásokkal? stb...
Hazaérve tapasztaltam, hogy az utcán lévő fák kb felét kivágták.
A piros jellel ellátott fa volt a "miénk". Felül a piros pont a fészek körülbelüli helye.
Nem tudom, hogy ki rendelte el a fakivágást. Azt se tudom, hogy ki engedélyezte.
Azt tudom, hogy kb 40 éves fákról van szó.
Azt is tudom, hogy igen, sok kárt okoztak már a lakóközösségnek. 
(Dörgölték a falakat erős szélben, a gyökerük már bele jutott a szennyvíz csöveibe)
Egyetértek! Ki kell venni!
DE!  
Ki volt az a ..... aki ilyenkor rendeli el a fák kivágását amikor már zöldbe öltözik a természet. Persze a madárfészkekről nem is beszélve! (mert amit leírtam ez, csak egy fészek, de tudtam még pár fészekről az utcában)
Azt még érdemes tudni, hogy ezek a fák már tavaly is veszélyesek voltak... Tehát egész télen bármikor kivághatták volna.



 
 És akkor másnap hazaérek a munkából. Látom, hogy most meg a ház előtti fákat kaszabolták meg.
Természetesen erre a fára is ráfért a gallyazás, csak itt is azt tudom mondani, hogy NEM MOST hanem a télen kellett volna. Ja igen ezen szintén volt egy Szajkó fészek. Sajna ezt nem fotóztam le.

   
Azért pár sírás után a kislányomat meg tudtam vigasztalni, hogy a galamb pár építeni fog máshol új fészket és tojni fog másik tojásokat.