2015. június 3., szerda

Új Lakó!

Bánat után öröm!
Ugyanis az előző "Örvös Galambok" bejegyzés óta történt egysmás. A fakivágásoknak köszönhetően az erkélyünkre költözött egy Házi Rozsdafarkú pár.
Május 9.-én lettem figyelmes, hogy az erkélyen többször látok egy Rozsdafarkú tojót. Még tavaly raktam ki egy madárodút, de akkor valahogy nem tetszett meg a kis énekeseknek. 
El kezdtem figyelni, hogy mit csinál ez a kismadár itt. Kb 10-20 perc elteltével többször is fordult a kismadár és látom, hogy mindig az odúba megy. Na mondom "ha már nincs időm a természetbe fotózni, akkor fotózok a panelbe természetet." :) Elő is vettem a gépet.

Igazából nem akartam őket zaklatni, úgyhogy nagyon sok képet nem is csináltam. Két nap múlva 11.-én már kész is volt a fészek.
Aztán 12.13.14.-én semmi mozgás, aztán 15.-én többször láttam a madárkát, sőt a fészekbe éjszakázott. Másnap reggel 16.-án 2db kis tojás volt a fészekbe.
A következő nap már 3 tojás volt.
A tojások megjelenése után nem éjszakázott a fészekben a tojó. Aztán 18.-án meglett a 4. tojás.

Innentől kezdve megkezdődött a költés, szinte éjjel-nappal a fészekben volt a tojó.

Mondanom sem kell, hogy a gyerkőcömnek is meg lett az öröme az Örvösök után.
Aztán 12 nap elteltével (31.-én) kikeltek a csipaszok.
Egy érdekesség a megfigyeléssel kapcsolatban.: Két tojó volt folyamatosan a fészek közelében, viszont mindig, csak ugyanaz költött. A hímet egyszer láttam. Akármikor kimentem az erkélyre a tojó ült a tojásokon, a másik tojó azonnal odarepült mellém és nézett, hogy mit csinálok. :)
Volt, hogy fél méterre ült mellém.Majd megpróbálok az etetésről is valami képeket csinálni, vagy legalábbis a táplálék hordásáról.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése